Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
30.10.2018, Jáchym Šlik, aktualita
Malý stolní počítač Apple Mac Mini získává poprvé od roku 2014 novou verzi. A přináší opravdu výrazný výkonnostní upgrade díky čtyřjádru či šestijádru Intel Core. Navíc je vyroben ze 100% recyklovaného hliníku.
Deluxa (225) | 31.10.20188:31
Nechcem tu dehonestovat produkty konkretneho vyrobcu ale za...130 000czk, viac ako 5tis eur si vybildujem taku raketovu zostavu ze toto mozete v porovnani vykonu a pouzitelnosti hodit rovno do kosa. Bude to postavene v rozmeroch,vizuale a materialu na zakazku. Za 5tis si to mozete totiz dovolit podla vasej predstavivosti. Je nejaky dovod preco niekto niekde bude ochotny za toto zaplatit?
Odpovědět0  0
batmaster (699) | 30.10.201819:53
Úžasné ...
Odpovědět1  0
odb (545) | 30.10.201820:54
Recyklacia hlinika je lacnejsia ako jeho vyroba. Uz aj Apple sa musi chvalit vecami, ktore su bezne­/normalne.
Hlinik je recyklovatelny bez znizenia kvality skoro 100% a donekonecna. Stretnutavame sa s nim kdekolvek.
To, ze Apple pouziva len recyklovany hlinik, znamena len to, ze niekto iny ho zase naopak pouziva menej. Inac povedane, tymto krokom Apple nijako nezlepsil­/nezmensil uhlikovu stopu alebo znizil mnozstvo odpadu. Ten recyklovany hlinik by sa vyrobil a pouzil niekde inde tak ci tak.
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4989) | 30.10.201823:28
Pokud někdo jiný použil nový hliník, tak se ho do oběhu přeci dostává více, tedy je příště více hliníku k recyklaci, není třeba vkládat do systému více hliníku ­(ten už tam je od minula­), takže uhlíková stopa postupem času klesá. Záleží jen na tom, kolik hliníku je v oběhu.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 31.10.201821:30
Nemalé množství hliníku bohužel mizí bez recyklace. Plechovky, tetrapacky, strašná spousta obalů na potraviny obsahuje hliník, byť ve formě nesmírně tenké fólie. po rozemletí odpadu na kusy do kotle ve spalovně, kde udržují vysokou teplotu a dostatek kyslíku to shoří na stopy oxidu hlinitého a je po hliníku. A dost toho skončí sice jako plechovka, ale ve skládce.
Odpovědět0  0
Akuh (1106) | 31.10.20187:51
Myslím že ten někdo jiný bude asi taky Apple. Maj toho reciklačního robota na iPhony... takže apple ten hliník neprodá, ale rovnou použije. A když na to daj nálepku nejzelenější můžou trochu zvednout cenu a za cenu ušetření na výrobě. Celkem efektivní řešení.
Odpovědět0  0
odb (545) | 31.10.20189:42
To MilaSurkala:
Ano klesa ale je to bez ohladu na Apple a jeho PR vyhlasenia. Teoreticky ak by bolo recykovaneho hlinika dost a nebolo by treba vyrabat novy, tak Apple by vyrabal svoje vyrobky z recyklovaneho hlinika aj bez toho aby sa o to akokolvek pricinil.

To Akuh: A nove iPhony z coho vyrobi? Aj keby nemal toho svojho robota, tak hlinik by sa recykloval. Apple sa líši od inych, ze svoje vyrobky sa snazi recyklovat sam­(presnejsie stahovat z trhu a rozoberat­). Na druhej strane mam kamosa v Apply na vysokej pozicii, ktory ma na starosti servisne strediska a na zaciatku mal poblem rozdychat pristup Applu k servisu­/opravam a recyklacii. Je tam neskutocne plytvanie z dovodu prehnanej firemnej politiky zameranej na kvalitu. Aj ked pred tym robil v inych velkych firmach na obdobnej pozcii­(napriklad v HP­), tak to bol pre neho sok.
Takze Apple je zeleny po svojom. A je to jedna z veci preco nema rad Apple.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.